Життєвий шлях особистості

Селезень Дана – студентка ІІ -го курсу ХНУВС

В сучасній психологічній науці існує значна кількість концепцій життєвого шляху особистості. Це зумовлено низкою причин. По-перше, категорія життєвого шляху особистості у багатьох психологічних концепціях є змістовним інтегруючим поняттям, за допомогою якого можна узгодити і систематизувати цілу низку явищ індивідуального розвитку людини. Інтерпретації феноменів людського буття із застосуванням категорії життєвого шляху у філософії, соціології, педагогіці і психології, особливо — у практичній психології, набувають повноти, системності та остаточного значення. В сучасній психології, особливо в практичній, приділяється велика увага окремим складовим життєвого шляху, серед яких — життєві і психологічні ситуації, проблеми і кризи, психологічний час особистості, проектування життєвого шляху, методи і техніки життєдіяльності, вчинок та інші, що складають певну поняттєву систему і мали б узгоджуватись між собою.

По-друге, специфічною умовою, за якої відбувається дослідження проблем життєвого шляху особистості сьогодні, є ситуація суспільної кризи, під час якої загострюються всі життєві і сутнісні проблеми індивіда. Це вимагає від особистості рефлексії своїх вчинків і поведінки, здібностей, інтересів і нахилів, а також планування своєї поведінки у найближчій і віддаленій перспективі, формування умінь і навичок розв’язання різного роду конфліктів і проблем, узгодження своїх життєвих планів і задумів з власними можливостями, з одного боку, та з суспільними умовами — з іншого.
По-третє, велика кількість практикуючих психологів, що надають кваліфіковану допомогу особистості в скрутних для неї життєвих ситуаціях, на емпіричному рівні оперують поняттями життєвого шляху, оскільки саме останні є адекватними змісту і результатам психокорекційної і психотерапевтичної практики.

Життєвий шлях особистості, як явище — це багатовимірна, узагальнена і цілісна програма індивідуального розвитку та життєдіяльності особистості, яка має свої межі, певні періоди, міру завершеності й вичерпаності; як категорія психології  — це фундаментальне системне поняття, що передбачає розкриття індивідуальної історії людини, сукупність подій та обставин індивідуального розвитку особистості.

Життєва подія, конкретний вчинок є вирішальними для розгортання життєвого шляху. Час, послідовність і спосіб здійснення певної події — чи то народження дитини, чи розлучення, чи вихід на пенсію, є дуже важливими. Складна взаємодія біологічних, психологічних та соціальних детермінант, серед яких найголовнішою виступає активність суб’єкта, його роль у власній світобудові, визначає періодизацію життєвого шляху.

Особливо відрізняється життєвий шлях українського міліціонера. На скільки  насичене і водночас небезпечне життя може бути при виконанні службових обов’язків.

В нинішньому суспільстві працівники МВС повинні піддаватися великому ризику, ставлячи своє життя під загрозу, майже кожного дня вони рятують людей, затримують злочинців. Історія життя окремого працівника є унікальною,починаючи від обраної професії і закінчуючи званням та заслугами на роботі.

Наскільки по-різному люди такого рангу відчувають обов’язок перед Батьківщиною і віддаються своїй професії , зокрема це залежить від мотивації та установок особистості.